WAT ZIJN BELEMMERENDE OVERTUIGINGEN?

WAT ZIJN BELEMMERENDE OVERTUIGINGEN?

Het is vreemd… allemaal zijn we in de loop van ons leven dingen over onszelf gaan geloven die ons niet meer helpen. En toch geloven we zo onbewust -en soms juist heel bewust- nog steeds.

De dingen die we over onszelf geloven en over hoe leven in elkaar zit hebben invloed op de manier waarop we ons gedragen. De meeste overtuigingen leren we in onze kindertijd. Sommige zijn heel versterkend, andere maken onze wereld ingewikkelder. Om onszelf te beschermen voor iets wat we vrezen zetten we gedrag is.

Als je bang bent dat je er niet bij  hoort als je zwakte toont, dan zal je de pijn van een valpartij weglachen en je misschien juist stoer gedragen. Als je gelooft dat ‘wie voor een dubbeltje is geboren nooit een kwartje waard wordt’ houd je jezelf klein. Als je hebt geleerd dat je voor jezelf moet zorgen vind je het misschien lastig om te delen of voel je je altijd verantwoordelijk.

Allemaal gedrag waar je ooit een goede reden voor had en waar je een scala aan gedragingen en patronen omheen hebt gebouwd.

Als oud gedrag je in de weg zit, is het waardevol om op zoek te gaan naar de oorzaak. Waar is jouw gedrag ooit ontstaan? Wat ben je over jezelf gaan geloven? Waar heb je jezelf voor beschermd?

In deze podcast leg ik je er meer over uit.

Belemmerende overtuigingen uitgelegd

Soms gebeurt er iets waardoor je blokkeert. Iemand zegt of doet iets waar je van schrikt. Als reactie schiet je in gedrag waarmee je jezelf beschermt, maar wat niet altijd behulpzaam is. Weet jij al waar jouw patronen vandaan komen? Grote kans dat er een belemmerende overtuiging achter zit.