NETWERKEN OM EEN BAAN TE VINDEN

NETWERKEN OM EEN BAAN TE VINDEN

Dus jij bent op zoek naar een nieuwe baan? Leuk! En je weet al wat je wil ook nog, top! Dan heb je nu alleen nog die leuke vacature nodig, toch? Natuurlijk, om een nieuwe baan te vinden moet er ruimte voor je zijn. De meeste mensen die ander werk willen schrijven zich daarom in bij online vacaturebanken. Prima plekken om vacatures te vinden en vaak handig met allerlei filteropties zodat alleen de juiste banen in jouw postbus terecht komen.

Als dit ook jouw aanpak is dan heb ik een belangrijke vraag voor je: Wie is de eerste persoon is die weet dat ergens een vacature komt?

De meeste werkzoekenden aan wie ik deze vraag stel antwoorden; ‘de manager van die afdeling’ of ‘de directeur van die organisatie’. Daar denk ik anders over… Voordat een vacature wordt gepubliceerd zijn er al heel wat mensen die weten dat het bedrijf naar een nieuwe medewerker gaat zoeken. Allemaal mensen die mensen die misschien onderdeel zijn van jouw netwerk en die je kan uitnodigen voor een kop koffie.

Daarnaast duurt het vaak ook nog een behoorlijke tijd voor een vacature ook werkelijk online staat. Er gaat best wat tijd overheen voor een organisatie besluit wat voor rol ze nodig hebben en welk type persoon ze daar voor in gedachten hebben. Allemaal tijd waarin jij jezelf naar voren kan schuiven voordat die functie bekend wordt gemaakt.

Als je weet wat voor functie je wil, laat het dan weten. Schreeuw het van de daken, bij wijze van spreken. Zorg ervoor dat de mensen in jouw netwerk weten dat je op zoek bent en vraag ze om mee te denken. Stap naar voren en ga in gesprek met mensen die op plekken werken die jij interessant vindt. Het vinden van een nieuwe baan kost tijd. Het ontstaan van een nieuwe vacature kost ook tijd. Maak daar gebruik van.

In deze podcast vertel ik je meer over hoe je aan de voorkant van die vacature komt.

Wie vindt al eerste die vacature?

Dus jij bent op zoek naar een nieuwe baan? Leuk! En je weet al wat je wil ook nog, top! Dan heb je nu alleen nog die leuke vacature nodig, toch? De meeste mensen schrijven zich daarom in bij vacaturebanken. Is dit ook jouw aanpak?