HOE STEL JE GEZONDE GRENZEN?

HOE STEL JE GEZONDE GRENZEN?

Gezonde grenzen stellen… hoe doe je dat eigenlijk? Weet jij wanneer jouw maat vol is of hoe je voorkomt dat die vol raakt?

De meeste van ons vinden het niet altijd eenvoudig om hun grenzen aan te geven. Als we te lang onze grens los laten, kan het gebeuren dat je taks ineens is bereikt. Meestal schieten we dan in gedrag wat niet behulpzaam is. De een wordt boos, de ander kruipt in z’n schulp. Allemaal manieren waarmee we aangeven dat we er genoeg van hebben.

Het gedrag wat we op zo’n moment laten zien, hoe verschillend ook, is een vorm van zelfbescherming. De ander komt te dichtbij iets wat voor jou waardevol is. Door op deze manier te reageren verdedigen we dus wat belangrijk voor ons is. Als je goed weet wat voor jou belangrijk is, wordt het gemakkelijker om te herkennen wanneer je in kan grijpen.

Het is de moeite waard om te onderzoeken waar jouw grenzen liggen. Een gezonde grens respecteert jouzelf en jouw omgeving. En jij bent de enige die jouw grens kan bewaken en aangeven. Als je binnen je grenzen blijft is het eenvoudiger om op een effectieve manier aan te geven dat dit niet bij je past. Ook lukt het dan beter om te luisteren naar de argumenten van de ander. Binnen je grenzen blijf je in verbinding. Buiten jouw grenzen haak je af.

In deze aflevering geeft ik je 3 tips om met jezelf en jouw grenzen aan de slag te gaan.

Gezonde grenzen

Gezonde grenzen stellen… hoe doe je dat eigenlijk? Wanneer is jouw maat vol en hoe voorkom je dat? In deze podcast geeft ik je 3 tips om met jezelf en jouw grenzen aan de slag te gaan. #worklife #werk #carrièrecoach #levenscoach #grenzen