DRIE MANIEREN OM EEN VALKUIL TE HERKENNEN

DRIE MANIEREN OM EEN VALKUIL TE HERKENNEN

Valkuilgedrag is iets wat vaak besproken wordt. Niet alleen tijdens coaching, maar ook in gesprekken die je voert met de mensen om je heen. Valkuilgedrag werkt irritatie op en frustreert. We hebben zelf last van ons eigen gedrag, vaak zonder dat in de gaten te hebben. En het zijn vooral de mensen om ons heen die zich eraan storen.

Een valkuil is gedrag wat laten zien als we onder druk staan, moe zijn of stress hebben. Het is handig om van jezelf te weten wanneer je gefrustreerd raakt, zodat je een stapje terug kan doen. Valkuilgedrag is namelijk een talent wat doorschiet. Als een talent onder druk komt te staan vanwege stress is de kans groot dat het in de overdrive schiet. En dat overdreven gedrag… daar hebben onze omgeving èn wijzelf last van.

Het is dus belangrijk om in jezelf te leren herkennen wanneer je vanuit je valkuil bezig bent. Als je je daar bewust van bent, is het gemakkelijker om even adem te halen en een andere aanpak te kiezen zodat je weer vanuit je talenten dingen aan kan vliegen.

Drie manieren om alerter te zijn op je eigen valkuilgedrag zijn:

  1. Wees je bewust van je lijf en hoe je reageert als je onder spanning staat.
  2. Let op als je merkt dat je gefrustreerd raakt. Even bewust adem halen en stilstaan kan je al enorm helpen.
  3. Wees alert op de reacties van mensen om je heen. Als mensen geïrriteerd reageren, ga dan eens na of je in verbinding bent of dat je misschien in je eigen cocon de boel aan het regelen bent.

In deze podcast duik je wat dieper in valkuilgedrag en wat je er aan kan doen.

https://oembed.libsyn.com/embed?item_id=19758194